TEJSZINES SONKALEVES
A finom sonkalével sokan nem tudnak mit kezdeni.
Van aki kiönti jobb esetben a kutyának adja. Ezt a
finom levest sokan nem ismerik - pedig csak egyszer
kell megkóstolni és garantálom, hogy a jövőben
minden húsvétkor ez lesz a vasánapi előétel!!!
Próbáljátok meg......remélem még van sonkalé - nem írok későn.:)
Tejszines sonkaleves
Hozzávalók:
4 - 6 dkg liszt
6 dkg vaj
1,5 dl tejszín
1 liter sonka főzőlé
100 g főtt sonka
2 dl száraz fehérbor
só, bors,
petrezselyem
1 kávéskanál cukor
sok fokhagymás piritott kenyérkocka
vagy levesgyöngy
Egy mély serpenyőben kevés /3 evőkanál/olajban
megpirítok 3 gerezd félbe vágott fokhagyma gerezdet.
Miután kiszedtem a fokis olajba öntöm a
kockára vágott kenyérkéket és állandó keverés
rázogatással megpirítom.
Kiszedés után, bele teszem az apróra aprított sonkát
és azt is megpirítom.
Ez után beleteszem a vajat és a lisztet és világosa
pirítom - a hideg sonkalével felöntöm simára keverem és
felforralom. Beleöntöm a száraz fehérbort.
Ha forr akkor kis lángra teszem és beleteszem a tejszínt.
Most az egészet összeforralom.
Fűszerezem ízlés szerint, és egy kevés cukorral fokozom
az ízét.A végén rászórom a metélt petrezselymet.....
Tálaláskor apróra vágott sonkát, pirítós kockát vagy
levesgyöngyöt szórok a tányérba.