PIZZA KÉSZÍTÉS
Pizza tészta
Hozzávalók:
70 deka liszt
2 csomag száraqz sütőpor (14 gramm)
5 deci kicsit meleg víz
2 evőkanál oliva olaj
1 vagy 1,5 csapottkanál só
1 csapott kanál cukor
Egy tálba halmozd fel a lisztet a sóval összekeverve, és csinálj a közepén egy 15-20 centis mélyedést. Add az élesztőt és a cukrot 3 dl langyos vízhez, keverd össze villával, és hagyd állni néhány percig, aztán öntsd a liszt közepén lévő mélyedésbe. Fogj egy villát, és körkörös mozdulattal lassan keverd a lisztet a kráter belső faláról a vízhez. Egyre sűrűbb, kásaszerű massza lesz - folytasd a keverést, amíg fokozatosan az egész lisztet fel nem dolgoztad. Amikor a tészta összeállt, és már túl kemény ahhoz, hogy a villával keverhesd, lisztezd be a kezed, és gyömöszöld labdává. Majd addig gyúrd, amíg rugalmas tésztát nem kapsz.
Lisztezd be a tészta tetejét, borítsd be átlátszó fóliával, és szobahőmérsékleten legalább 15 percig pihentesd. Ezután könnyen vékonyra nyújthatod. Oszd szét annyi gombócra, ahány pizzát akarsz készíteni. Melegítsd elő a sütőt forróra, majd pakold a feltéteket a pizzára.
A feltétek után mozarellával vagy bármilyen reszeltsajttal szórd meg.
Süsd 10 - 15 percig, amíg aranyszínű és ropogós nem lesz.
Paradicsomszósz
Hozzávalók:
olívaolaj
1 gerezd megtisztított és apróra vágott fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom letépdesett levelei
400 g jó minőségű konzerv lucullus paradicsom
tengeri só és frissen őrölt feketebors
Tegyél egy lábost a tűzre, önts bele kevés olajat, dobd bele a fokhagymát, és óvatosan pirítsd meg.
Amikor már világos aranyszínűre pirult, add hozzá a bazsalikom felét, a paradicsomot, valamint néhány csipet sót és borsot.
Alacsony lángon főzd 20 percig, közben nyomkodd szét benne a paradicsomot, hogy sima pürévé főjön.
Szalámis feltét
Hozzávalók:
30 dkg paprikás szalámi
20 dkg mozzarella
6 pepperoni
2 dl paradicsomszósz
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
bors
só
Haway sonkás feltét:
Hozzávalók:
vékonyan paradicoszósz
bármilyen gépsonka
ananász kockák
konzrerv kukorica
Csípős feltét cukkinivel
Hozzávalók:
85 g mozzarella
10 szelet csípős szalámi
8 friss bazsalikomlevél
6 vékony szelet feszes, friss, kemény cukkini
4 evőkanál paradicsomszósz
olívaolaj
tengeri só és frissen őrölt feketebors
Kend föl egyenletesen a paradicsomszószt a pizzaalapra. Fektesd rá a cukkinit és a bazsalikomot, majd a szalámit - ezt tedd fel utoljára, hogy ropogósra süljön. Helyezz apró mozzarelladarabokat a kimaradt helyekre, permetezz rá olívaolajat, és sózd, borsozd meg. Addig süsd, amíg aranyszínű és ropogós nem lesz.