Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


B.U.É.K.

2012.12.29

 

 kicckocc.jpg

Bort, búzát, békességet, sötétségben fényességet!

 

B.    U.    É.    K.

Új esztendő újat hozzon, régi jótól meg ne fosszon.
Ki barát volt, az maradjon,- ki elindult, az haladjon.


Közeleg az éjfél, ismét eltelt egy év,
szívünkben feléled egy-egy régi emlék.
Felidézzük az elmúlt szép pillanatokat,
a tovaszállt, meg nem élt, tűnő álmokat.
Titokban reméljük, boldog évek várnak,
nem lesz benne többé szomorúság, bánat.
Köszöntsük hát együtt a következő évet,
Kívánjuk, hogy álmunk, sose érjen véget,
Ehhez kívánok nektek nagyon, Boldog Évet

Újévi babonák

Az egyik legszebb része a hagyományoknak, hogy csodálatos varászvilágot tudnak teremteni.
Vidám hétvégi elfoglaltság lehet, hogy ha a gyerekekkel kipróbálunk egyet- kettőt a régi idők emlékére.

Szilveszter éjjele:

Még a babiloni időkbe nyúlik vissza, amikor is őseink abban a hitben éltek, hogy amiként az év utolsó napján és annak éjszakáján viselkedünk, az a következő évbeli viselkedésünket is meghatározza. Ezért fontos, hogy az év utolsó napján legyünk vidámak. És mielőtt elüti a 12 gongot az éjfél, gyorsan kívánni kell valamit a következő teljes évre!

Újév első napja:

A legtöbb jóslás, babona az időjárással volt kapcsolatban, hiszen az határozta meg az életüket, a termésből éltek, az volt a mindenapi munkája az egész családnak.

 

12727_5929_lencse.jpg.jpg

 

Ilyenkor fontos, hogy fogyasszunk lencsét, mert meghozza a szerencsét. Ahány szemet eszünk, annyi pénzünk lesz. Arról nem szól a fáma, hogy milyen címletekben történik.
Aki tojást is eszik hozzá, termékenysége lehet még jobb, kisbabát jelenthet.

Újév első napján valami kellemeset kell csinálni, mert amit első nap teszünk az új évben, az fog folyamatosan ismétlődni. Semmiképp sem szabad dolgozni.

sult-csulok.jpg                                                               
Főleg disznóhúst (pl. sültmalacot) szabad enni, mert a malacka az orrával túr, azaz szerencsét túr a ház felé. A szárnyasok viszont kifelé kaparnak, elkaparják a szerencsét, ezért nem tanácsos a fogyasztásuk.

A pogácsa is elmaradhatatlan része az éltekzésnek, hogy guruljon az év. Aki nem eszik, annak döcögősen fog telni.

joghurtos-pogacsa.jpg

Amiket mi is kipróbálhatunk:

Hagymakalendárium:
12 cikk hagymaszeletre sót kell szórni. Másnap reggel amelyik nedves lesz, az a hónap sok esőt, hót fog hozni. Amelyik száraz marad, ott meleg hónap fog ránk várni.

Háziállatok:
Ma bőségesen kell enni-inni adni a háziállatoknak, kutyának, macskának, lónak, tehénnek, mert ha ma jóllaknak, egész évben jóllaknak. Egyes vidékeken ezt ülönösen a kutyára vonatkoztatták, mivel ha annyi a maradék, hogy a kutya is degeszre tömi a bendőjét, akkor gazdagság vár egész esztendőben.

 

affi-es-a-tejfol1.jpg


Töltögetés:
Szerencsét hoz, ha megtöltjük az összes félig teli/üres konyhai tartónkat. (kávétartó, cukortartó, sótartó, bors tartó, lisztes edény, zsíros bödön, stb...) Ha ezek teli vannak, egész évben bőséget élünk, de ha üresek, vagy alig van bennük, akkor szükséget szenvedünk ezekben a dolgokban

Szerencsepogácsa:
A szerencsepogácsa úgy készül, hogy a sima pogácsák egyikének közepébe érmét teszünk, és aki megtalálja, azt éri abban az évben a legnagyobb szerencse. Fontos azonban, hogy a pogácsa még az óévben elfogyjon.

  

200900301-036.jpg

 

Bab-lencse keverése:
Keverjünk össze egy marák lencsét és egy marék babot. Tegyünk fel kérdéseket és csukott szemmel válasszunk belőle ötöt. Ha mindegyik egyezik, biztos, hogy teljesülni fog. Mivel kicsi az esélye, hogy így legyen, érdemes olyan kérdést feltenni, amit biztosan tudni akarunk.
                                                               

402347_432493276788221_1760221155_n.jpg

 

Mikor is lehetne több babona, hit és hagyomány, mint szilveszter és újév napján?

Szilveszter és újév napján számos szimbolikus jelentőségű tevékenységet végzünk. Azért tesszük mindezt, mert az év első napja jelentősen befolyásolja az elkövetkező év eseményeit.

Együnk és igyunk

Többek közt nem mindegy az sem, hogy mit eszünk. Kimondottan szerencsétlenséget hoz, ha valaki szilveszteri vacsoraként szárnyast vagy lábasjószágot fogyaszt. A hiedelem úgy tartja, hogy a baromfi hátrafelé kapar, így elkaparja a szerencsét, míg a lábasjószág hátrafelé rúg, így elriaszthatja a következő év sikereit.

A szilveszteri menü mindenképpen malacsült legyen, ugyanis a disznó előre túr az orrával, azaz kifordítja a szerencsét. Szemes termékeket - például lencsét vagy babot - is ajánlatos fogyasztani, mert pénzt hoz a házhoz.
                                                              

malac-b001.jpg

 ÉN A MALACKÁKAT ÉLVE JOBBAN SZERETEM !!!!!

 

A malacsült mellé szilveszterkor csakis gazdagságot hozó italt fogyasszunk. Erre más nem is alkalmasabb, mint a pezsgő. Az 1600-as években készítették először ezt a buborékos nedűt, mikor Dom Perignon francia szerzetes borból véletlenül pezsgőt gyártott.

Ezen a napon szoktak szerencsepogácsát is sütni. Úgy készül, hogy a sima pogácsák egyikébe érmét tesznek. Aki megtalálja, azt éri a legnagyobb szerencse. A lényeg, hogy még az óévben elfogyjon a hamuban sült finomság.

Szerencsét hozó tevékenységek

Szilveszterkor semmit sem szabad kiadni a házból, sőt a szemetet se dobjuk ki, mert minden jót elvisz az újévben. Nem szabad veszekedni sem, mert akkor az egész év bosszúsággal és perlekedéssel fog telni. Tilos teregetni és mosni, mert az valaki halálát hozza.

Újév napján szerencsét hoz, ha elsőként férfit látunk. Úgy tartják továbbá, hogy aki újév napján hideg vízben mosakszik egész évben egészséges lesz. A babona szerint a szilveszteri álom beteljesedik, így ne mulassuk át az egész éjszakát, hagyjunk egy kis időt a jósálomra is.

Éjfélkor az első óraütéskor elfújják a gyertyát, és csak az utolsó óraütéskor gyújtják vissza. Aki ekkor nem látja a saját árnyékát, már rendelheti is a koporsóját a hiedelmek szerint.

Aki szerelmétől távol tölti a szilvesztert a koccintás előtt egy kis pezsgőt öntsön ki a földre, ezzel biztosítva a jövőt a kedvessel.

Jósló szokások

Az ólomöntést a középkor óta használják jóslásra. Gyertyaláng fölött kell megolvasztani a kis ólomdarabot, majd hideg vízbe tenni, ekkor felvesz valamilyen formát, amelyből következtetni lehet a jövőre.

A patkó és a lóhere kultusza is régi időkre nyúlik vissza. Régen az emberek úgy gondolták, ha patkót tesznek az állatok vályújába megóvják őket a betegségektől. Más népek hajóikra és ajtófélfájukra szögezték. A cél minden esetben ugyanaz volt: védekezés a rossz szellemek és a balszerencse ellen.

A jósló szokások közé tartozik a hagymakalendárium készítés is: 12 gerezd fokhagymába sót tesznek, amelyik gerezd reggelre nedves lesz, az annak megfelelő hónapban sok eső vagy hó fog esni.

Szerelemjóslásképp a leányok galuskába, gombócba vagy más nyers tésztaféle közepébe apró papírokat raktak, amelyeken egy-egy férfinév szerepelt. Pontban éjfélkor bedobták a forró vízbe, az elsőnek felbukkanó férfinév leendő párjuk nevét árulta el.

Nem jövendőbelijükről, hanem a férjhezmenetelükről adtak hírt a malacok. A lányok kiszaladtak a disznóólhoz, megrúgták az ól falát, és ha a disznók röfögtek, biztos volt, hogy az újévben férjhez mennek.

   MINDENKINEK JÓ SZILVESZTEREZÉST  KÍVÁNOK !

 

                                                   (Forrás RTL Klub)           

557403_540793782612211_370174950_n.jpg

   

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Simon Ági

(www.alliteracio.eoldal.hu, 2012.12.30 20:00)

Hát Verácskám, én olyan jól szórakoztam ezen a szuper kis összeállításodon!
Nagyon jók!! :)
Lacikának is olvastam fel belőle :)
Aztán a végén épp nézem, hogy te jó ég, pont egy ugyanilyen hóemberes képet feliratoztam, erre mitadisten, itt is itt van nálad! :)) Most látom!
---hehe----EGYEZIK AZ ÍZLÉSÜNK! :)))))
Puszi nektek, és BUÉÉÉÉK!!!! :*

 

 

ProfilképUtolsó képArchívum

Naptár
<< Október / 2019 >>


Statisztika

Most: 2
Összes: 187837
30 nap: 3513
24 óra: 126